Comunicarea cu copilul nostru, un “efort” absolut necesar

Cand sa incepem sa comunicam cu copilul? Sa ii vorbim ca unui copil mic, ca nu intelege, nu? Sa il tratam ca pe un om mare? Sa ii explicam la doi ani…e prea mic si poate nu intelege? Sa il ajutam sa fie independent sau sa facem noi totul pentru el?

Iata o mica parte din intrebarile pe care multi parinti le au in gand.

Primul lucru care imi vine in minte este timpul petrecut cu copilul nostru jucandu-ne, luand masa in oras sau plimbandu-ne in parc cu rolele. Este modul adultului de a-i spune copilului, pe intelesul lui, ca ii suntem aproape si ca-l iubim, ca ne pasa de tot ceea ce ii umple lui viata.

Fii prieten cu micutul tau, coboara-te la nivelul lui de intelegere, canta si danseaza cu el, discuta despre un film sau despre o carte, vorbeste-i despre planurile familiei si cere-i sfatul in anumite probleme, pentru a-l face sa se simta cu adevarat un membru important si responsabil pentru actiunile lui pe termen lung. In acelasi timp, nu trebuie sa renunti la rolul tau de parinte ocrotitor, pentru a-l face sa se simta protejat si mandru de familia sa.

Tristeti fara un motiv vizibil, violenta sau teama nejustificata, refuz de a mai merge la gradinita sau la scoala, iata numai cateva din cazurile pe care am vrea sa le depasim cu usurinta, dar de multe ori nu reusim. Cum sa ne apropiem de copiii nostri, cum sa-i intelegem mai bine si cum sa-i ajutam? Intr-un cuvant: cum sa refacem comunicarea cu micutii nostri, cat mai devreme, pentru ca timpul sa nu adanceasca prapastia dintre noi?

Iata cateva reguli pe care eu le consider folositoare prin care te-ai putea apropia mai mult de copilul tau si l-ai putea face sa-si recapete increderea in tine:

1. Cand copilul face ceva gresit nu te enerva, nu folosi violenta, ci incearca sa-i explici cu calm si bunavointa de ce a gresit si ce urmari poate avea fapta lui. Ajuta-l sa-si indrepte greseala. Un exemplu: « Nu mai rupe florile, le doare si pe ele!Mai bine hai sa luam putina apa si sa le udam, sau sa sapam putin pamantul la radacina. Cu siguranta floricica se va simti foarte bine si ne va multumi !»

2. Cand copilul “te oboseste” cu multe intrebari nu-l indeparta de la tine sau, mai rau, nu-l certa. Este intr-o perioada in care vrea sa cunoasca cat mai multe despre lume si are nevoie de o persoana de incredere care sa-i dea niste repere. Cateodata, intrebarile sunt incomode. Nu-i spune: « O sa intelegi mai tarziu » daca intreaba « De ce mami poarta rochie si tati nu? ». Mai bine incearca sa-i raspunzi pe intelesul sau, in functie de varsta si inteligenta copilului. O solutie atunci cand nu ai niciun raspuns la indemana este sa-l intrebi chiar pe el ce crede despre asta: « De ce nu poarta si tati rochie? ». Cu siguranta va gasi o explicatie, bineinteles amuzanta.
Daca copilul este mai mare, iar intrebarile sunt mai serioase, mai bine consultati impreuna un dictionar sau o enciclopedie, sau chiar o pagina web. Nu uita: incepand cu varsta scolara, raspunsurile trebuie sa fie mai documentate!

3. Copilul are nevoie de respectul tau. Trateaza-l cu atentie chiar si atunci cand spuneti poverty. Cand ii vorbesti, priveste-l in ochi, stai cat mai aproape de el, raspunde-i cand te striga sau cand te roaga ceva.

4. Nu face educatie in momente de criza. Daca micutul nu te-a ascultat si a cazut, lovindu-se, degeaba il certi in acele momente, pentru ca nu te va auzi, fiind patruns de durere. Mai bine alina-i suferinta si verifica intai daca nu s-a accidentat grav, abia dupa ce se linisteste puteti discuta despre greseala lui. Ai grija sa nu-l certi sau sa-l pedepsesti in public, mai ales de fata cu preietenii lui, ca sa nu-i sporesti umilinta si revolta. Arata-i tot timpul dragostea ta, chiar si cand il mustri, asigura-l ca iubesti la fel de mult ca inainte, doar ca te-a indurerat prin comportamentul lui.

5. Copilul tau este o fiinta independenta, cu personalitate in formare si se poate simti ranit daca, de exmplu, este mintit. Incearca sa-i spui tot timpul adevarul, pe intelesul varstei lui si mai ales, nu-i promite si apoi sa nu te tii de promisiune! Daca va crede ca-l desconsideri, va deveni inchis in sine si, mai tarziu, revoltat. Arata-i dragostea ta si incearca sa-l intelegi ca pe o persoana diferita de tine sau de ceea ce ai crezut tu ca va fi copilul tau.

O educatie facuta cu dragoste, intelegere si respect va avea efecte pozitive, iar copilul te va simti mereu alaturi de el, bun prieten si ocrotitor, in acelasi timp.

 

Cu drag,

Pick Me Academy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.