Cand vine vorba de comunicare, niciodata nu este prea mult.
Daca ne gandim la comunicarea intre o institutie de invatamant si parintii copiilor ce o frecventeaza, afirmatia anterioara capata si mai mult sens.
Fie ca vorbim despre prescolari sau scolari, mediu privat sau institutii de stat, parintele trebuie sa stie ce se intampla cu copilul in perioada (din ce in ce mai lunga) cand nu este impreuna cu acesta. Initiativa si sustinerea procesului de comunicare trebuie sa vina din partea gradinitei/scolii, iar sustinerea, feedback-ul din partea parintilor.
Sa o luam cu inceputul….
Un moment important in viata copilului este si prima zi de gradinita; contributia parintilor este esentiala in procesul de adaptare al copilului.
Concret, ce pot face parintii?
- Alegeti cu mare atentie gradinita, vizitati mai multe, faceti o lista cu elemente esentiale pentru dvs ce trebuie sa existe in acel loc, nu uitati sa va ganditi si daca de acel loc are copilul nevoie si foarte important : Alegeti si cu sufletul!
- Discutati adaptat varstei despre intentia de a merge la gradinita
- Povestiti copilului intr-o nota pozitiva despre locul in care va merge (“vom merge intr-un loc tare frumos”, ” acolo iti vei face multi prieteni” , “acolo te vei juca si vei invata lucruri noi”, ” mami si tati vor veni sa te ia acasa imediat ce…(termini masa de pranz sau te trezesti din somnul de la pranz.” etc).
- La despartirea de copil nu plecati fara sa il anuntati, priviti puiul de om in ochi si spuneti ce simtiti
- Este normal ca un copilas sa planga nu deveniti imediat anxiosi, copii simt starea parintilor
- Traim intr-o lume in care increderea se construieste in timp, orice neliniste sau angoasa ati avea despre gradinita/cresa nu discutati in fata copilului. Orice element negativ va ajunge la copil, va ingreuna adaptarea
- Discutati despre ce a facut la gradinita cu copilul pe drumul spre casa, folositi intrebari pozitive: Ce ti-a placut azi la gradinita? Care a fost cel mai frumos lucru ce s-a intamplat azi la gradinita?Spune-mi un lucru nou pe care l-ai invatat ?
- Folositi informatiile de la gradinita (Azi am discutat despre mere!) pentru a deschide conversatia ( Parca astazi ati discutat despre mere la gradinita, asa e?). Marea majoritate a copiilor sunt incantati ca parintele este la curent cu activitatile .
- Daca aveti ceva de adresat gradinitei nu o faceti in prezenta copilului
Daca tinem cont de cele de mai sus, nu inseamna ca adaptarea se va face din prima zi, ci ca puiul va simti ca dragostea si sustinerea parintilor le are permanent, chiar daca cateva ore din zi merge la gradinita.
Nu uitati: este normal sa planga cand este lasat la gradinita, acomodarea se face diferit ca modalitate si durata de timp pentru fiecare.
La Pick Me Academy tratam fiecare proces de adaptare cu mare responsabilitate, suntem acolo pentru fiecare copil. Nu folosim o “reteta”, ne ascultam inimile si transmitem puiului iubirea noastra si intelegerea pentru perioada prin care acesta trece.
Cu drag!
Echipa Pick Me Academy
