Despre dezvoltarea copilului intre 1-5 ani

Despre dezvoltarea timpurie a copilului

Dezvoltare este termenul folosit pentru a descrie schimbarile in cresterea fizica a copilului, precum si abilitatile de a invata pe parte sociala, emotionala, comportamentala cat si abilitatile de gandire si comunicare de care are nevoie in viata. Toate aceste arii sunt in stransa conexiune una cu alta, depind de si se influenteaza reciproc.

In primii cinci ani de viata, creierul copilului se dezvolta mai mult si mai rapid decat in orice alt moment al vietii sale. Experientele sale timpurii – relatiile si lucrurile pe care le vede, aude, atinge, miroase si gusta – ii stimuleaza creierul, creand milioane de conexiuni. In aceasta perioada se stabilesc fundatiile pentru invatare, sanatate si comportament pentru tot restul vietii.

Bebelusii se nasc dornici sa invete, iar creierul lor se dezvolta prin folosinta. Asadar, copilul are nevoie de un mediu stimulant si sigur, cu multe activitati diferite ce ii ofera o multitudine de modalitati pentru a se juca si invata si multe ocazii de a practica ceea ce a invatat.

 

Relatiile – fundatia dezvoltarii copilului

Relatiile copilului afecteaza toate zonele si stagiile acestuia de dezvoltare. Acest lucru se intampla deoarece relatiile reprezinta experiente. Chiar cele mai importante experiente din mediul copilului, deoarece acestea il invata cel mai mult despre lumea inconjuratoare. Deasemenea, acestea modeleaza felul in care cel mic vede lumea.

Prin relatii, copilul invata daca lumea sa inconjuratoare este sigura sau nu, daca este iubit, cine il iubeste, ce se intampla cand plange rade sau se stramba si multe altele.

Copilul invata si din relatiile dintre cei din jur – de exemplu, comportamentul dintre parinti. Aceste observatii sunt baza dezvoltarii abilitatilor de comunicare, comportamentului, abilitatilor sociale si asa mai departe.

 

Joaca – modul in care se desfasoara dezvoltarea copilului

In primii ani, dezvoltarea se face prin joaca. Joaca este amuzanta pentru copii, dar le si ofera oportunitatea de a explora, a observa, a experimenta, a rezolva probleme si a invata din greseli. Cel mic va avea nevoie de sustinere si incurajare pentru a face toate aceste lucruri. Ceea ce este cel mai important este sa gasim un echilibru intre a ajuta copilul si a-l lasa sa descopere singur, ceea ce inseamna ca, uneori, acesta va face greseli. Descoperirea de unul singur a modului in care functioneaza lucrurile este o parte majora a procesului de invatare.

Joaca este, de asemenea, o modalitate grozava de a construi relatia cu copilul tau. Simplul fapt ca stai alaturi de el la joaca transmite: “Esti important pentru mine!”Acest mesaj ajuta copilul sa isi descopere rolul in viata ta, cat si in lumea inconjuratoare.

 

Alti factori ce contribuie la o dezvoltare armonioasa: 

  • alimentatia sanatoasa
  • activitatea fizica
  • factorii genetici

Copiii cresc si se dezvolta in ritmuri diferite

Multi parinti se ingrijoreaza: “Cand va merge copilul me?”,  “Cand va vorbi?”, “Cand ii vor creste dintii?”. Cele mai multe abilitati se invata in aceeasi ordine, dar varsta la care copilul este capabil sa faca diverse lucruri difere, inclusiv intre copiii din aceeasi familie. De exemplu, copiii incep sa mearga intre 8 si 18 luni. Daca puiul tau nu merge pana la varsta de 14 luni, este ok! Totusi, daca instinctul iti spune ca este ceva in neregula, nu ezita sa apelezi la sfatul unui doctor!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.