Anii in care copiii merg la gradinita sunt plini de magie, ani in care copiii cresc din toate punctele de vedere, in care traiesc experiente si emotii diverse, ce nu se mai pot intoarce, si dupa care majoritatea adultilor tanjesc azi. In jurul varstei de cinci ani, parintii constata ca “puiul cel mic” creste. O noua etapa urmeaza sa fie parcursa de intreaga familie, aceea a scolii primare.
Cum in sistem britanic scoala incepe la varsta de cinci ani, parintii copiilor ce se apropie de aceasta varsta sunt “asaltati” de o multime de intrebari; intrebari personale, intrebari din partea bunicilor, din partea prietenilor de familie si nu in ultimul rand intrebari din partea viitorilor scolari.
In urma acestor intrebari apar o serie de ingrijorari, de temeri, de ganduri ce incarca parintii si care, inevitabil, incarca si copilul intrucat ei sunt expusi de cele mai multe ori la toate discutiile adultilor din viata lor.
Toate aceste ingrijorari apar in mod firesc din iubire fata de copiii nostri, din dorinta de a face cele mai bune alegeri pentru ei, cat si din dorinta de a-i face fericiti.
Alegem uneori sa le prezentam copiilor varianta cea mai la indemana, acea “varianta ideala” conform careia afla ca momentul inceperii scolii reprezinta momentul in care li se confirma faptul ca ei au crescut. Astfel copiii se indreapta catre scoala primara cu pasi repezi, ce lasa urme de fericire, adusa de gandul: “De acum sunt mare!”.
Pentru cei mai multi dintre copiii de cinci ani expresia “a fi mare” are un inteles diferit de intelesul adultului. Cei mici inteleg ca vor fi mari, asa cum sunt adultii, ca pot face si ei tot ceea ce fac adulti.
Acest gand le umple sufletul de bucurie: “Voi fi mare, wow!”.
Fericirea lor nu dureaza prea mult, intrucat ei constientizeaza ca “a fi mare” nu coincide cu ceea ce credeau ei. Timpul de joaca este mai scurt, apar temele, responsabilitatile lor cresc. Copiii simt ca nu este directia potrivita pentru ei.
Ce pot intelege oare viitorii scolari? Vor veni ei cu bucurie la scoala? Vor avea ei o abordare potrivita fata de invatatori sau profesori?
Vor mai fi ei fericiti in sala de clasa? Vor fi copiii interesati de ceea ce profesorii le pregatesc zilnic?
Daca ma intorc in timp 25 de ani, as raspunde: “Cu siguranta nu ar fi interesati!”. Daca ma raportez la momentul actual as raspunde: “Cu siguranta ar putea fi interesati daca adultii din jurul lor le-ar oferi suportul necesar!”.
In Pick Me Academy ne asiguram ca micutii primesc suportul necesar, fiind incurajati pana la varsta de 5 ani sa se dezvolte din punct de vedere personal, social, emotional, dar si sa evolueze din punct de vedere academic inca de la grupele ante-prescolare (Toddlers) si prescolare (Nursery&Reception).
Profesori specializati in curriculum britanic ii antreneaza continuu pe copii sa formeze relatii, sa arate respect si toleranta, sa isi gestioneze emotiile, sa adopte un comportament pozitiv in cadrul grupului din care fac parte si nu in ultimul rand sa aiba incredere in fortele proprii. Pe masura ce increderea lor creste copiii sunt ghidati de profesori sa isi exerseze abilitatile inascute in cadrul ariilor puse la dispozitie zilnic, arii precum “Literacy”, “Mathematics”, “Understanding of the world”, “Expressive arts and design”.
Astfel, inca de la grupele de 3-4 ani, in cadrul zonei “Literacy”, copiii sunt incurajati sa “citeasca” si sa “scrie” povesti, ghidandu-se dupa imagini, sunt incurajati sa ia parte activ la programul “Jolly Phonics”, program ce ii ajuta sa citeasca si sa scrie. De asemenea, le este dezvoltata abilitatea de listening prin ascultarea celorlalti colegi in timp ce citesc diverse cuvinte simple.
Copiii au la indemana zilnic materiale diverse ce ii ajuta pe micuti sa iubeasca cititul si sa arate interes fata de carti!
In cadrul zonei “Mathematics”, copiii au oportunitatea de a exersa si de a-si imbunatati abilitatile de a numara, de a face adunari si scaderi simple, de a numi si recunoaste forme geometrice, spatii si masuratori. In cadrul ariei “Understanding of the World”, copiii exploreaza, observa si descopera diverse lucruri despre oameni, locuri, tehnologie, cat si despre mediul inconjurator, prin “hands on activities”.
In cadrul zonei “Expressive arts and design”, copiii sunt ghidati sa exploreze si sa utilizeze o diversitate de material si sa isi exprime gandurile, emotiile, sentimentele printr-o varietate de actitivati: dans, muzica, gimnastica, joc de rol, design si tehnologie.
Pe langa “antrenamentul” academic, in cadrul Pick Me Academy, copiii au parte de oportunitati de dezvoltare spirituala, morala, sociala si culturala. Consideram ca fiecare copil este unic. Copiii au un istoric diferit, traiesc experiente diferite in familiile din care provin, au o cultura si o religie diferita.
Astfel ii incurajam inca de la varsta de 3 ani sa se accepte, sa se iubeasca si sa se respecte, sa arate toleranta si empatie fata de membrii comunitatii in care traiesc. In cadrul activitatii de “Assembly”, copiii au pregatite teme precum: Toleranta, Respect, Aceptare, Anti-Bulling, Empatie. Aceste teme tintesc spre educarea spiritului civic in fiecare copilas, spre acceptarea aproapelui si crearea unor legaturi solide intre copilasi. Astfel la finalul grupei Reception (4-5 ani) toti copiii sunt pregatiti sa mearga la scoala, in Year 1 (5-6 ani).
Cunoscand modul in care cei mici se dezvolta, aici, la Pick Me Academy, ne straduim sa le sadim pasiunea pentru invatare prin joc, prin activitati creative si recreative, joaca senzoriala si, mai ales, prin respect!