O sala de clasa fara pereti

Carui copil nu i-ar placea sa stea o zi intreaga afara? Ce copil nu invata mai bine in natura, neingradit de patru pereti?

Pornind de la acest gand si citind mult despre modul in care aerul curat si timpul petrecut afara imbunatatesc starea psihica dar si capacitatea de invatare a copilului, am hotarat sa facem tot posibilul pentru a crea aceasta sala de clasa fara pereti. Astfel, diminetile noastre sunt dedicate invatarii in aer liber, pe centre de interes dar si impreuna, in curtea gradinitei. Indiferent de temperatura de afara, cei mici beneficiaza de aer curat, de libertate de miscare si de ocazia de a-si organiza jocul dupa propriile reguli.

Educatoare cu pasiune pentru lucrul cu cei mici organizeaza zilnic centre cu activitati noi si creative, pentru ca micutii nostri sa aiba ocazia de a explora lumea inconjuratoare in noi moduri. Elementele senzoriale precum coca, faina, malaiul, spuma de ras, bilutele hidrofile, frunzele, iarba, pamantul, sunt printre favoritele celor mici atunci cand vine vorba de a-si alege centrul, dar nu se dau inapoi nici de la arta, de la constructii sau joc de rol.

Acestor activitati li se alatura zona de limbaj si elemente de matematica dar si de sanatate si stare de bine. In zona de limbaj, acestia folosesc cuvantul vorbit, scris, tabelele, creaza harti sau povesti; in zona de matematica, cei mici vor avea ocazia sa numere spontan, sa calculeze si sa masoare. Pe zona de sanatate si bunastare, cei mici reusesc sa devina activi fizic, in siguranta. Ei vor fi activi fizic in felurite moduri, imbunatatindu-si sanatatea, atat mentala cat si fizica, dar si starea de bine.

Un alt segment al salii de clasa fara pereti este reprezentat de oportunitatile de invatare din exteriorul gradinitei. Vizitele la muzeu, spectacolele de teatru sau de opera comica, excursiile de o zi la ferma animalelor sau la zoo, toate acestea fac o mare diferenta in dezvoltarea armonioasa a celui mic, datorita multitudinii de comportamente intalnite, cat si datorita volumului de noi informatii. Participand intr-o astfel de activitate, cel mic dezvolta, pe de o parte, comportamentul in societate dar si inmagazineaza informatii practice pe care poate ca nu ar fi reusit sa si le insuseasca in sala de clasa. Oferind constanta acestui gen de iesiri, chiar si de mai multe ori in acelasi loc, cei mici reusesc sa sedimenteze cunostintele, de la o vizita la alta descoperind alte fatete ale locatiei. Spre exemplu, o vizita la ferma animalelor va fi diferita pentru acelasi copil la varsta de 3 ani, fata de aceeasi vizita la varsta de 5 ani.

Ne dorim sa le oferim celor mici zile dinamice, experiente de neuitat si oportunitati unice de invatare!

9ef78411-cdf5-46bb-90ab-01993ca7186e

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.