Reîntoarcerea la şcoală sau grădiniţă este un moment încărcat de emoţie în viaţa oricărui copil! Fie că este vorba de primul an sau nu, acesta este văzut mereu ca un nou început, în care cel mic îşi va face planuri şi va avea nenumărate aşteptări. Revederea cu colegii, reconectarea cu prietenii, reîntâlnirea cu profesorii sau întâlnirea cu cei noi, alegerea noilor rechizite… toate acestea reprezintă momente ce vor deveni amintiri plăcute peste ani şi ani.
Dar cum facem ca această perioadă să nu fie una încărcată de emoţii negative pentru micii şcolari? Ei pot avea diverse griji, legate de readaptarea la mediul şcolar, teama legată de ce va aduce noul an, întrebări legate de modul în care colegii îi vor accepta anul acesta, dar şi presiunea de a acumula cât mai multă informaţie.
Câteva sfaturi pentru a uşura trecerea:
- Explică aşteptările
Este important ca micuţii să cunoască modul în care viaţa lor are să se schimbe, de aceea încurajăm părinţii să fie foarte expliciţi în această discuţie (Mâine dimineaţă te voi trezi la 7, este important ca până la 7:30 să te speli şi să te îmbraci pentru a putea lua micul dejun iar la 8:00 să ieşim din casă).
2. Modifică ora de culcare
Pregateşte-i de culcare puţin mai devreme în fiecare seară. Chiar dacă nu adorm imediat, curând se vor obişnui cu noua rutină. În medie, copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani au nevoie de 9-11 ore de somn pe noapte pentru a se dezvolta corespunzător, aşa că este important să le formăm o rutină pentru a reuşi să adoarmă suficient de devreme în fiecare seara. Spre exemplu, cu o oră înainte de culcare toate dispozitivele electronice sunt scoase din dormitor, pentru a prevenii distragerea atenţiei. Adiţional, rutina poate consta într-un duş, o poveste, o gustare sau un pahar de lapte.
3. Un mic dejun sănătos
Nu degeaba micul dejun este supranumit “cea mai importantă masă a zilei”. Acesta îl va ajuta pe cel mic să se concentreye mai bine asupra învăţării. Dacă sunt flămânzi, copiii se vor concentra mult mai greu.
4. Adăugarea unei alte sarcini, pe rând
După ce rutina de dimineaţă a fost stabilită, putem adăuga câte o nouă sarcină: făcutul patului, pregătirea gustării, pus hainele murdare în coşul de rufe, etc.
5. O petrecere de început de an
O petrecere este momentul prielnic pentru a sărbători noul an şcolar şi pentru a lega noi prietenii. Prin interacţiunea într-un cadru nonformal, copiii vor fi mult mai deschişi la a socializa şi vor da o şansă şi colegilor pe care încă nu îi cunosc atât de bine.
6. Discutaţi despre sentimente
Reîntoarcerea la rutina şcolii este o tranziţie mare pentru majoritatea copiilor. Profitaţi de această ocazie pentru a vă apropia de ei, punând întrebări deschise, de genul: “Cum te-ai simţit azi la şcoală?” şi ascultându-i, oferind răspunsuri calde şi empatice.
7. Oferă-i timp
Chiar dacă micuţul este încântat de şcoală, tranziţia va fi încărcată de emoţie şi ar putea dura chiar şi câteva săptămâni pentru a se reacomoda. Discutaţi despre sentimente şi îngrijorări şi găsiţi împreună modalităţi de a rezolva posibilele probleme.
O colaborare strânsă între părinţi, copii şi profesori este cheia unui an şcolar plin de magie şi realizări!