Ca părinți, ne dorim să ne ajutăm copiii să reușească în tot ceea ce își propun, să descopere lumea înconjurătoare, să fie fericiți și împliniți emoțional. Cu toate acestea, nu neglijăm nici aspectul academic al dezvoltării micuților, astfel că facem tot posibilul ca preșcolarii și școlarii să aibă un parcurs academic cât mai lin. Le oferim cele mai bune materiale de studiu, cele mai bune jucării educative, cele mai bine recenzate cărți pentru copii, ne asigurăm că grădinița și școala pe care aceștia le vor frecventa sunt dintre cele mai bune și mai ofertante din punct de vedele social, emoțional și academic și, per total, ne asigurăm că le creăm micuților cele mai bune condiții pentru a învăța cu drag.
Scrisul și cititul stau la baza învățării, iar un copil care are dificultăți în scriere s-ar putea frustra foarte ușor, pierzând din bucuria și împlinirea pe care ne-o oferă studiul. Cum îi ajutăm?
Trebuie să știm că motricitatea fină este ajutorul de nadejde al copilului în deprinderea corectă și ușoară a scrisului. Aceasta implică forța musculară, coordonarea mână-ochi, coordonarea degetelor, mobilitatea articulară și cuprinde mișcările care solicită un grad ridicat de precizie.
Exercițiile de motricitate fina ajută la reglarea și instalarea unei fineți mai mari a tuturor gesturilor copilului, astfel încât acesta să poată lucra mai precis, mai relaxat și cu mai multă ușurință.
Cum ne putem asigura ca antrenăm eficient acest tip de motricitate? Urmează o listă de activități eficiente și distractive pentru a întări mușchii degetelor:
1. Folosiți lacăte și chei – cât de repede le pot debloca copiii?
2. Cârlige de rufe. Câte pot lipi în jurul unei cutii într-un minut? Care copil poate fi cel mai rapid dacă joacă împotriva unui partener etc.
3. Câte mărgele mici pot ridica copiii într-un minut cu penseta?
4. Folosiți amestecuri precum paste uscate și mazăre. Pot separa amestecul folosind doar pensete?
5. Decupare cu foarfeca – asigurați-vă că micuții au o prindere corectă a foarfecelor.
6. „Topiți monștrii”. Desenați monștri cu carioca și apoi folosiți picături apă pe ei și urmăriți cum monștrii „se topesc”.
7. Plastilină sau cocă. Încurajați copiii să tragă, să strângă, să rostogolească, să răsucească, etc. De asemenea, pot forma desene folosind scobitori în aluat.
8. Câte bule de înveliș cu bule pot să spargă?
9. Filetarea mărgelelor pe un șir
10. Câte agrafe de hârtie pot uni?
11. Desenați un contur simplu. Copiii pot lipi fir de lână pe contur sau paste, boabe diverse, plastilină.
12. Jucați jocuri care încurajează rezistența în umeri, de exemplu: roabele, crabi, împingători de perete etc.
13. Închideți și deschideți rapid butoanele și fermoarele.
La fel de bine funcționează și pictura pe șevalet, scrierea cu cretă pe tablă sau desenul/scrisul pe orice fel de suprafață verticală.
Cu gânduri bune,
Echipa Pick Me Academy