DECALOGUL PĂRINȚILOR

A FI UN BUN PARINTE SE ÎNVAȚĂ 

    Generațiile de părinți din zilele noastre vor să compenseze lipsurile copilăriei lor și încearcă să ofere copiilor ce au mai bun: cele mai frumoase jucării, cele mai bune haine, scoli, TV, calculator. Alți părinții încearcă să ocupe timpul copiilor cu diverse activități educative: informatică, limbi străine, muzica, dans și altele.

    Toate aceste idei sunt foarte bune atât timp cât părinții înțeleg că acestea, folosite în exces, blochează copilăria și că de fapt, copiii au nevoie de timp pentru joacă, de timp de calitate împreună cu noi, părinții, să se bucure de viață, să înfrunte riscuri si decepții.

    Pentru a fi catalogați buni părinți este necesar să ofere copiilor în special timpul lor, experiențele bune sau rele și povestea vieții lor.

    Există părinți perfecți? Greu de răspuns la această întrebare, însă este sigur că totți părinții își doresc să ofere ce e mai bun copiilor lor.

    A fi un bun părinte se învață! Pe acest principiu s-a bazat psihoterapeutul francez Elodia Cingal în una dintre lucrările sale în care formulează 10 reguli de baza după care să se ghideze părinții.

Decalogul părinților

1. Iubiți-vă copilul! A-i arata copilului dragostea este o condiție esențială pentru dezvoltarea armonioasă a acestuia. Iubirea față de copil înseamnă în mod concret a-l săruta, a-l lua în brațe, a-l privi în ochi și a-i spune ‘te iubesc’, dar și a face lucruri împreună: jocuri, pregătirea mesei, plimbări, discuții etc.

2. Stăpâniți-vă stresul! Ce se întâmplă când părintele este stresat? Nu mai este disponibil pentru copilul său și, în consecință, îi arată mai puțină afecțiune. Mai mult, când părintele este tensionat, nervos, stresat, copilul simte acest lucru și crede că asta se întâmplă din vina lui.

3. Arătați-i copilului că mama și tata se iubesc și se respectă! Copilul observă calitatea relației dintre părinți și, foarte important, se bazează pe modul în care mama și tata interacționează pentru a înțelege relațiile interumane. De exemplu, când copilul aude ca părinții se ceartă sau că unul dintre părinți îl insulta pe celălalt, micuțul înțelege că așa este normal să se întâmple între oameni și va copia comportamentul adulților. Totodată, certurile în familie sunt traumatizante pentru copil, îl fac să se simtă în nesiguranță, abandonat, neglijat.

4. Încurajați copilul să devină autonom! Permiteți-i să se joace cu alți copii, bineînțeles, supraveghindu-l de la distanță, lăsați-l să meargă singur, nu îl obligați să vă țină de mână, învățați-l să mănânce singur sau să se îmbrace singur daca solicită și este capabil să facă acest lucru. Un părinte hiperprotector, care vede pericole peste tot transmite copilului său frică, anxietate, care mai târziu în viață se pot transforma în izolare, inadaptare, lipsă de comunicare.

5. Oferiți-i șansa de a învață! De la a-i permite copilului să experimenteze lucruri noi până la a-i cumpăra cărți și a-l înscrie la grădiniță sunt tot atâtea acțiuni menite a-i oferi dreptul la învățare și educație. De asemenea, părinții îi arată astfel că au încredere în competențele și valorile sale.

6. Asigurați-i copilului un trai decent! Părinții trebuie să facă tot posibilul pentru a asigura o sursa sigură de venit în cadrul familiei sau, dacă se confruntă cu dificultăți financiare, să se comporte în așa fel încât acestea să nu-si pună amprenta asupra copilului.

7. Impuneți reguli și limite! A-l învață pe copil că există reguli înseamnă adaptarea în societate. Aceasta este una dintre cele mai sensibile misiuni ale rolului de părinte și depinde foarte mult de: tact, răbdare, înțelegere, cunoașterea copilului. Mai exact, fiecare părinte trebuie să-și observe copilul pentru a descoperi metoda care funcționează. 

8. Aveți grijă la sănătatea copilului! Asigurați-i hrană sănătoasă și consultați medicul ori de câte ori starea copilului impune acest lucru. Efectuați controalele periodice, vaccinurile obligatorii și fiți receptivi la eventualele semne de îmbolnăvire.

9. Cultivați spiritualitatea în cadrul familiei! În măsura in care acest lucru corespunde convingerilor părinților, aceștia trebuie să formeze în sufletul copilului și să încurajeze credința în Dumnezeu.

10. Creșteți-vă copilul într-un cadru de viață sigur! Sentimentul de a fi în siguranță îi conferă copilului liniște, confort, încredere. Un copil care se simte în nesiguranță dezvoltă o formă de hipervigilență care devine dăunătoare în dezvoltarea sa. Copilul aflat într-o permanentă stare de incertitudine își va consuma energia încercând să se protejeze, în loc să o folosească pentru a învața lucruri noi.

Sursă: Ce puteți face pentru a fi buni părinți, Elodie Cingal

Diana Savu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.