Trăim vremuri diferite de cele în care am crescut, în care socializarea se face în mare parte prin intermediul internetului. Inițial, acest tip de socializare pare sigur, pentru că nu presupune părăsirea siguranței propriului domiciliu și aparent îi ferește pe copii de pericolele din exterior. În timp ce stă liniștit în propriul dormitor nu poate suferi un accident de mașină și nu poate fi lovit de un alt copil, nu poate fi abordat de un adult cu rele intenții… Nimic mai neadevărat.
Fără îndoială, internetul este o unealtă foarte utilă în dezvoltarea academică a copiilor, dar paginile de social media, chat room-urile, chiar și banalul e-mail pot reprezenta un pericol în egală măsură de mare.
Acest pericol este Cyberbullying-ul. Cyberbullying-ul este varianta online a “glumelor” nesărate dintre copii și adolescenți, a remarcilor dureroase și a bârfelor dintre copii și adolescenți, dar nu numai. Cyberbullying-ul este la fel de dureros precum cel “clasic”, întâlnit în școli și licee. La fel ca bullying-ul, rănile adânci lăsate în inimile copiilor, încă pure și nepregătite pentru a face față răului și urâtului din lumea înconjurătoare, ducând adesea la depresie, anxietate și chiar suicid.
Netsmartz.org, o platformă ce educă părinții asupra siguranței online spune că Cyberbullying-ul poate lua forma mesajelor pline de ură sau chiar a amenințărilor cu moartea la adresa copiilor, împrăștierea minciunilor, comentariile răutăcioase pe Social Media sau crearea unui blog sau a unei pagini de internet pe care să distrugă imaginea și reputația unei persoane. Cyberbullying-ul poate avea efecte mult mai negative decât bullying-ul din curtea școlii, deoarece nu există profesori ce pot interveni, nu există filtru, iar atacatorul nu are posibilitatea de a vedea reacțiile victimei, ceea ce înseamnă că îi este mult mai ușor să continue.
Netsmartz.org ne oferă câțiva pași de urmat, pentru ca micuții noștri să fie în siguranță:
- Pentru a se asigura că nimeni în afară de ei nu le folosește adresa de e-mail sau orice alt cont creat pe internet, copiii nu trebuie să ofere nimănui parola sau credențialele de logare.
- Dacă cel mic este hărțuit prin mesaje private, ajutați-l să folosească opțiunea de block sau ban, pentru a stopa orice formă de contact cu agresorul.
- Dacă mesajele de hărțuie continuă, ștergeți adresa de e-mail și creați o alta, pe care copilul să o împartă numai cu familia și cu prietenii de încredere.
- Învățați copilul să nu răspundă la mesajele de hărțuire. Dacă acestea continuă, anunțați poliția și folosiți acele mesaje ca dovadă.
Foste victime ale cyberbullying-ului ne învață:
- Aminteste-ți că tot ceea ce postezi online rămâne acolo, indiferent dacă închizi pagina și nu o mai deschizi niciodată. Nu împărtăși informații personale. Sunt personale cu un scop – Vy. H.
- Nu împărtăși poze/videoclipuri al căror conținut nu l-ai arăta părinților tăi. Blochează orice cont pare că te hărțuiește. Dacă te simți amenințat, cere ajutorul părinților tăi – Zoe P.
- Înainte să introduci date personale online (cont bancar, de exemplu), asigură-te că pagina respectivă este securizată. Aceste pagini încep cu https (s=securizat) – Emily S.
- Urmează aceleași principii ce le urmezi in viața reală. Dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, înseamnă că așa este. Nu accesa. – Daniel N.
Este important să ținem cont de cei 4R atunci când folosim internetul:
- Respect
- Responsabilitate
- Rațiune
- Rezistență.
Surse: