10 idei de joc de rol de pus în practică acasă

Marea majoritate a dimineților noastre sunt ocupate de telemuncă sau teleșcoală, așa că, natural, simțim nevoia de a ne relaxa și a petrece timp de calitate împreună cu micuții nostri. Putem alege jocurile preferate, să pictăm sau să cântăm, să citim împreună sau să jucăm jocuri de rol. Dacă ne amintim, în copilărie jocurile noastre favorite erau “De-a…”. De-a familia, de-a doctorul, de-a basmul favorit și nenumărate alte versiuni.

Jocul de rol este potrivit pentru copiii de toate vârstele, ajutând la dezvoltarea limbajului, la învățarea normelor și comportamentelor sociale cât și a noilor noțiuni într-un mod plăcut și lipsit de stres. Astfel, putem folosi jocul de rol pentru a sedimenta cunoștințe descoperite la gradiniță/școală sau pentru a învăța comportamente și noțiuni noi. Deși acest mod de petrecere a timpului are multe beneficii, cu siguranța cel mai important obiectiv al jocului de rol este  stimularea creativității.

Jocurile de rol pot fi oricât de simple sau elaborate vă doriți și pot fi organizate pe absolut orice temă de interes în ziua respectivă, cu materiale deja existente în casă sau create de părinți împreună cu copiii.

Am pregătit o listă de 10 idei de jocuri de rol ce vă vor oferi ore nelimitate de distracție în familie!

  1. Personajul preferat

Să nu uităm de personajele noastre favorite din desenele animate sau din povești și să le sărbătorim purtând un costum tematic realizat din garderoba persoanlă sau creat împreună cu copiii. 

140d62aa5b3b7a41ead19ee5a6d06bd0

2. Turiștii

Pentru că dorul de ducă e foarte puternic în această perioadă, putem să ne imaginăm că plecăm în vacanță. Ne vom alege o destinație, vom scoate de pe internet informații legate de atracțiile turistice din zona pe care ne dorim să o vizităm și suntem gata de drum! Putem exersa cu această ocazie comportamentul în aeroport/tren/mașină, ce trebuie să pregătim pentru a pleca la drum, cum ne facem bagajele și cum comunicăm co oamenii din locul în care vom călători.

1

3.  Coaforul

Cu un scaun, o măsuță, pieptăn și foehn, clientele pot fi păpușile din casă sau părinții – micuții vor fi foarte încântați să ofere coafuri hâute-couture și să învețe să recunoască bancnotele, monedele și să exerseze cunoștințele de adunare și scădere!

Hairdresser Costume Kids Role Play Costume Hair Stylist Fancy ...

4. Circul

Câteva cercuri de gimnastică, costume haioase, scaune, mingi, animale de pluș – ce idei haioase le va veni pentru a provoca râsul? Cu ce acrobații vă vor surprinde?

Boys Halloween Joker Costumes Children circus clown Cosplay Kids ...

5. Cabinetul veterinar

Folosiți trusa de doctor (sau una imaginară), câteva animale de pluș și oferiți consultații pe masa din bucătărie.

Imaginative Play Vet Hospital | Learning 4 Kids

6. Concertul improvizat

Formați o trupă din toți membri familiei, inventați instrumente muzicale din obiectele găsite în casă și porniți distracția!

download

7. Constructorul

Micuțul tău poate construi clădiri din perne, scaune și alte obiecte de prin casă. Își poate face propriul castel, fort sau o navă de pirați foarte creativă.

download (1)

8. Ferma

Hrăniți animalele de pluș, le puteți face căsuțe, organizați un târg. Ce știm despre fiecare animal de la fermă? Ce sunete scoate? Unde preferă să doarmă?

download (2)

9. Joaca de-a spionii

Inventați misiuni sau profitați de joc pentru a termina treaba din jurul casei împreună: câte rufe pot pune în coș fără să îi vedeți? Își pot pune jucăriile la loc fără să știți că sunt acolo?

download (3)

10. Instructorul de dans

Un pas la stânga, doi la dreapta… Puneți piesele favorite și urmați indicațiile micuțului instructor. Distracția este garantată!

images

 

Voi ce idei de role-play ați mai încercat?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.