Reducerea anxietății la intrarea în grădiniță

Pentru mulți dintre copii, primele zile de grădiniță pot reprezenta un moment dificil. La Pick Me Academy, considerăm că este esențial să existe o bună colaborare între grădiniță- părinți- cadre didactice pentru a face acomodarea mai ușoară și primele momente petrecute în grădiniță cât mai plăcute.

În acest sens, părinții trebuie să aibă încredere în grădinița aleasă și în educatori. Este foarte important să avem o abordare care să le transmită copiilor că noi, părinții, suntem confortabili cu alegerea făcută și că începerea grădiniței este un moment necesar, o etapă importantă în creștere și dezvoltare:

1. Pregătim copilul pentru momentul despărțirii, îi povestim despre ceea ce urmează să se petreacă în timpul petrecut la grădiniță

2. Practicăm separarea de copil și înainte de începerea grădiniței

Un lucru esențial înainde de începerea grădiniței este să practicăm separarea de copil și înainte de începerea grădiniței. Copiilor care nu au mai stat niciodată cu alți adulți în afară de părinții lor le va fi foarte greu să înțeleagă de ce deodată sunt puși în situația de a rămâne în compania altor adulți. Putem exersa lăsatul copilului cu alte persoane, spre exemplu bunicii sau o bună prietenă, fie chiar și pentru câteva minute, atât timp cât mergem la magazin.

3. Le insuflăm copiilor încrederea că locul în care rămân este unul de încredere

Este foarte important ca cei mici să simtă încredere din partea părinților atunci când sunt lăsați în grădiniță.

4. Nu prelungim foarte mult momentul despărțirii

De foarte multe ori, emoția resimțită de către părinți este mai mare decât cea a copiilor. Nu de puține ori am întâlnit situații în care cei mici erau atrași de spațiul grădiniței sau de joaca în curte, însă părinții îi mai chemau la ei pentru a le oferi ,,încă un pupic,, sau ,,încă o îmbrățisare,,. Astfel de gesturi îi pot deruta pe cei mici, deoarece simt aceste nevoi de reîntoarcere către copil ca momente de slăbiciune, iar mesajul transmis către copil este unul de neîncredere în locul ales.

5. Creăm o rutină a separării

În fiecare zi separarea trebuie să se producă în mod similar, părintele lasă copilul educatorului, îi oferă o îmbrățisare, îi reamintește că va reveni după el la terminarea programului. Separarea trebuie să se producă cât mai rapid cu putință, pentru a nu oferi o semnificație mai mare momentului decât cea cuvenita.

6. Rămânem în preajma grădinitei în primele zile, pentru a putea reveni rapid să preluăm copilul în cazul în care acesta se neliniștește, plânge sau nu mai poate fi antrenat în jocuri.

Acomodarea la spațiul grădiniței trebuie făcută cu blândețe, cu încredere din partea părinților și a educatorilor. Este foarte important ca mai întâi copilul să se acomodeze cu unul dintre educatori, să se obișnuiscă cu spațiul educațional, iar apoi să accepte treptat tot personalul grădiniței. Abia după ce toate aceste lucruri sunt realizate se poate vorbi despre începerea procesului de învățare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.