Care e meseria ta?

on

Mă regăsesc astăzi lucrând printre 15 suflete pline de energie zâmbete, supărări, răbufniri. O zi normală se desfășoară ca într-un carusel de la liniște la agitație și înapoi. Suntem cu toții într-un carusel cu emoții și suntem împreună în toată povestea asta. Nu mi-am dat seama niciodată cât sunt de binecuvântată până într-o zi când… am înțeles care e jobul meu.

Andreea Barbu, profesor învățământ preșcolar


Vorbeam cu cei mici ( 4-5 ani ) despre joburi, meserii, locuri de muncă. După ce mi-au vorbit despre tot ce știau ei și despre tot ce au văzut în jurul lor ( doctor, polițist, gunoier, pompier etc. ) a urmat un moment de liniște.

O fetiță, vorbăreață din fire, mă întreabă așa ca pentru sine cu o voce stinsă: ” Miss, dar jobul tău care e? ”

Nu m-am așteptat la o asemenea întrebare, singura mea reacție a fost să râd de uimire, am râs mult repetând în sinea mea: ” Care e jobul meu?! ”

Am avut o conștientizare puternică, mi-am dat seama că ei nu mă percep ca pe cineva care are un job din a le sprijini/ ghida lor dezvoltarea, ei mă privesc ca pe cineva care a ocupat un loc familiar în inimile lor, iar asta nu poate fi pus în cuvinte.

Acolo suntem o familie mare unde ne știm unii altora fricile, poveștile, unde ne împărtășim zâmbetele, unde ne ajutăm unii pe alții, unde creștem unii alături de ceilalți, cum aș putea rezuma toate acestea într-o profesie, într-un cuvânt?!

Mâine începe școala, cum o mai percep copiii? În mod sigur nu ca pe ceva familiar, ca făcând parte din viața lor interioară. Pare ceva în afara lor, ca un fel de amenințare, pericol. Așa cum ne informează neuroștiința, dacă suntem într-o stare de stres, creierul nostru este pregătit să reacționeze prin FFF ( fight, flight, freeze ), iar funcțiile prefrontalului sunt blocate… funcții importante precum EMPATIA.

Înainte de orice, aveți grijă să liniștiți inimile/ gândurile copiilor, elevilor voștri. Poate pentru unii, voi sunteți singura fărâmă de lumină, speranță și voie bună.

Nu e ușor, știu. Veți găsi o cale, succes !

Barbu Andreea Mădălina.

(Profesor Învățământ Preșcolar)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.